maanantai 25. toukokuuta 2015

Lankojen värjäystä

Olen jo pitkään miettinyt värjääväni itse lankoja, mutta en ole vain saanut aikaiseksi. Netissä törmäsin taas vaihteeksi sivustoon jossa oli värjätty lankoja itse Kool Aid juomajauheilla, joten siitä se sitten lähti. Tilasin juomajauheet Jari Mäki Oy:stä, josta ne tulikin tosi nopsaan.

Tilasin 5 eri lajia: Pink Lemonade, Lemonade, Lemon Lime, Grape ja Strawberry Lemonade, kaikkia kaksi pussia. 


Olin lukenut, että yhdestä pussista saisi värjättyä 50 g lankaa, mutta ei se ihan niin mennyt. Käytin 2 pussia väriä 50 g lankaa, jolloin väri imeytyi lankaan huomattavasti paremmin kuin vain 1 pussi.

Lankana käytin Novitan valkoista 7 veljestä.

Ensin piti kerästä tehdä 50 g vyyhtejä. Mitään oikeaa välinettä tähän hommaan ei ollut, joten jakkara vain väärin päin ja hommiin.


Jotta sain vyyhdeistä 50 g painoisia, punnitsin aina välillä jäljellä olevaa kerää, jotta osasin lopettaa oikeassa kohdassa.

Sitten vyyhti pois tuolista ja molemmat langan päät tuli sitoa, jotta vyyhti pysyy kasassa. Sidoin päät löysästi, jotta väri imeytyy myös niihin kohtiin (tämäkin tuli opittua ensimmäisen kokeilun jälkeen ;)).


Sitten värjättävä lanka tulee kastella mahdollisimman märäksi. Itse laitoin langan 5-10 minuutiksi vesisaaviin runsaaseen veteen.


Sitten itse värjäkseen. Minä tein värjäyksen kattilassa, mutta sen voi kuulemma tehdä myös mikrossa. Se ei tuntunut oikein turvalliselta hommalta, joten päädyin kattilaan.

Kattilaan noin 1,5 l vettä ja lämmittä vesi melkein kiehuvaksi, jonka jälkeen tyhjensin väripussit kattilaan. Sitten lankavyyhdistä valutin ylimääräisen veden pois ja vyyhti varovasti kattilaan, niin että vyyhti on kokonaan veden peitossa. Väri imeytyy tosi nopeasti, joten tässä vaiheessa nopeus on valttia.


Kaikki väri imeytyy lankaan ja jäljelle jää vain kirkasta nestettä. Pyörittelin muutaman minuutin ajan lankaa kattilassa melkein kiehuvassa vedessä, jonka jälkeen nostin vyyhdin takaisin saaviin, jossa lanka vielä huuhdeltiin.


Sitten langasta vain puristaa ylimääräinen vesi pois ja vyyhti kuivumaan. Valmis!Loppua kohti sain värin imeytymään lankaan jo vähän paremmin, mutta vieläkin on harjoittelemista. Värijauhe vain loppui. Pitää varmaan tilata lisää, tämä oli nimittäin kivaa hommaa.

8 kommenttia:

 1. Ihania värejä! Olipas mielenkiintoinen tekniikka, pitänee kokeilla joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi kerralla laitan vielä kolmannenkin pussin, niin saa ehkää vielä kirkkaampia värejä, joita jo nytkin toivoin, mutta kyllä nuokin nyt kelpaa :)
   Sitä en ole vielä testannut, että kuinka värit oikeasti pysyy tällä minun hieman oma keksimällä tekniikalla langassa pesussa, mutta no ei sitä kaikkia tarvitse pestäkään :)

   Poista
 2. Kiva kun laitoit noin hyvät ohojeet. Pitää kyllä kokeilla kun kelit lämpenee, niin voi ulkona keitellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsii ihmeessä kokeilla. On tosi koukuttavaa hommaa, joten kannattaa varata paljon värejä jo valmiiksi heti aloittaessa :)

   Poista
 3. Miten käy värille, kun olet vaikka kutonut sukat ja peset? Lähteekö väri? Ihanan värisiä lankoja, haluttais kokeilla itselläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vielä edes kutonut noista värjätyistä langoista mitään saati sitten pessyt niitä. Lupaan tulla kertomaan sitten joskus kun olen saanut sen selville. Siinä kyllä voi mennä aikaa...
   Ehdottomasti suosittelen kyllä kokeilemaan, oli kivaa hommaa :)

   Poista
 4. Kauniin värisiä lankoja! :) Kool-aideilla värjääminen on tosi hauskaa puuhaa! Itsekin olen värjännyt noin kolme 100 gramman kerää lankaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos! Olen samaa mieltä, tosi hauskaa puuhaa. Nämä ei jää kyllä meikäläisen ainoaksi värjäykseksi. Kunhan vain saisin hommattua lisää värjäysainetta...

   Poista