sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Puolukkainen vuokalimppu

Toinen leipäkokeilu oli puolukkainen vuokalimppu. Nämä leivät lähtivät myös vanhemmille jouluviemisiksi. Nyt kun mietin asiaa, niin en tainnut itse tätä leipää edes maistaa ;) No pitää koittaa tehdä sitä uudestaan joku kerta, jotta saan itsekin sitä maistettua. Pikkuveli leivästä ainakin piti, joten kaippa se ihan hyvää oli.

 
PUOLUKKAINEN VUOKALIMPPU
2 kpl
 
40 g hiivaa
4 dl piimää
1 ¼ dl tummaa siirappia
1 ½ tl suolaa
1 ½ tl jauhettua pomeranssia
2 tl kuminaa
4 rkl öljyä
4 dl ruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja
120 g puolukoita
 
Voiteluun:
1 rkl tummaa siirappia
1 rkl vettä
 
1. Murenna ja liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää siirappi, suola, mausteet ja öljy. Sekoita jauhoja taikinaan noin 1 dl kerrallaan. Lisää lopuksi puolukat.
 
2. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 45 minuuttia.
 
3. Voitele paistovuoat kevyesti öljyllä. Kaada taikina vuokiin. Kohota liinalla peitettynä vielä 20 minuuttia.
 
4. Sekoita siirappi ja vesi keskenään ja voitele leipien pinta siirappivedellä. Paista 200 °C noin 35 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, kun se on saanut kevyesti väriä.
 
5. Anna leipien seistä hetki vuo'issa ja kumoa sitten ritilän päälle jäähtymään.
 
 
Vihje: ei kannata laittaa puolukoita taikinaan jäisinä, nimittäin taikina ei jaksa nousta nostatusvaiheessa, kun kylmät puolukat ovat joukossa.
 
Niin ja ei kannata käyttää kahta erilaista vuokaa. Osasin kyllä jo odottaakin, että tuo foliovuoassa oleva jää raa'aksi, niin kuin jäikin, mutta ei ollut silloin mitään muuta vuokaa, joten tuota oli pakko käyttää. Hiukan kauemmin sitä sitten pidettiin uunissa, niin saatiin sekin kypsäksi.
 
Alkuperäinen ohje löytyy Eskimo/Look jouluesitteestä ja myöskin täältä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti